SVT fälls för avståndstagande i slutdebatt

Publicerad

SVT fälls för att ha tagit avstånd från ett uttalande som gjordes av Jimmie Åkesson i förra årets slutdebatt. Enligt Granskningsnämnden strider det mot kravet på opartiskhet.
– Det här bekräftar den analys vi själva gjorde i anslutning till programmet, att vi inte ska göra den här typen av avståndstaganden, säger Jan Helin, programdirektör för SVT.

I SVT:s partiledardebatt två dagar före valet hettade det till mellan Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson och Centerpartiets Annie Lööf.

Jimmie Åkesson sade i programmet att det fanns invandrare som inte fick jobb på grund av att ”de inte är svenskar och inte passar in i Sverige”. Efteråt tog programledaren avstånd från Åkessons kommentar och kallade det grovt generaliserande.

– Vi måste lita på journalistiken som metod i sådana här fall, med frågor och motfrågor i stället för avståndstaganden, säger SVT:s programdirektör Jan Helin till SVT Nyheter.

Tidigare fällda för att inte ha tagit avstånd

SVT försvarade avståndstagandet med en hänvisning till den så kallade demokratiparagrafen, som slår fast att verksamheten ska präglas av ”principen om alla människors lika värde”. Granskningsnämnden har tidigare fällt SVT för att inte ha tagit avstånd från generaliserande kommentarer.

Enligt Granskningsnämnden gjordes SVT:s markering på ett sådant sätt att det kunde framstå som ett politiskt ställningstagande. Att det gjordes i samband med en partiledardebatt nära valet har särskilt spelat in i bedömningen.

Ingen vägledning om avståndstagande

Jan Helin tycker att det är värt att notera att tidpunkten spelar in, och hade gärna sett ett tydligare resonemang om uttalandet som låg bakom avståndstagandet.

– Jag tycker det är synd att Granskningsnämnden inte vågar ta ställning i det som är det svåra i det här fallet, och det gäller partiledarens uttalande. Där friskriver sig Granskningsnämnden medan vi hade gärna hade sett en vägledning där, säger Jan Helin.

Efter slutdebatten har SVT beslutat att avskaffa den typ av avståndstaganden som gjordes, och det arbetet fortsätter, enligt Helin.

Rapport och text-tv frias

Granskningsnämnden har också tittat på om SVT återgett Jimmie Åkessons uttalande på ett felaktigt sätt i nyhetsrapporteringen om händelsen på Rapport och på text-tv. Bedömningen är att SVT inte brutit mot kraven på saklighet och opartiskhet.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer