Foto: Lars Pehrson / SvD / TT

Swedbank erkänner penningtvättsbrister

Publicerad

Swedbank bekräftar att det funnits och fortfarande finns brister i bankens arbete mot penningtvätt, det skriver banken i ett pressmeddelande på tisdagen.

Pressmeddelandet skickades ut med anledning av att Swedbank sent i måndags svarat på tillsynsmyndigheternas granskning om bankens hantering av misstänkt penningtvätt i Sverige och Estland.

Swedbank säger sig ha förbättrat rutinerna för att uppfylla de krav som ställs kring regelverket mot penningtvätt. ”Banken har historiskt inte haft tillräckliga resurser eller kompetens för att fullt ut hantera risken för att kunder och andra aktörer tvättar pengar”, skriver Swedbank.

Styrelsen har samtidigt beslutat att släppa advokatsekretessen gällande den så kalade Grimstadrapporten om bankens agerande kring penningtvätt till Ekobrottsmyndigheten, så att den kan granskas av Ekobrottsmyndigheten.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Swedbank och penningtvätten – teckenspråk

Mer i ämnet