Foto: Postimees/SVT

Swedbankaffärer med misstänkta företag i Baltikum

Publicerad

Swedbanks vd Birgitte Bonnesen har upprepade gånger sagt att banken satsar på inhemska kunder i Baltikum, med låg risk för penningtvätt. Men nu avslöjar SVT tillsammans med baltiska redaktioner att lokala kunder i Estland tar emot stora summor pengar från bolag som uppvisar tecken på misstänkt penningtvätt.

Bl.a. nämns Formus Baltic i Tallinn som åren 2009-2015 fick ca 700 miljoner kronor i betalningar från brittiska Wireberg Company LLP. Ett annat är bolaget Baltthermo SIA i Riga som under några år tagit emot 10 milj kr från flera brevlådeföretag. Ett av de brittiska bolag som skickat pengar heter Randberg Industries LLP. Bolaget uppvisar varningsflaggor som kända målvakter, ofullständig årsredovisning och delad adress, känd från andra penningtvättshärvor.

Bland Swedbanks lokala kunder i Litauen syns ytterligare ett stort antal transaktioner med brittiska LLP-bolag, flera av dem kända från olika penningtvättshärvor.

Swedbank och penningtvätten – teckenspråk

Swedbank vill inte kommentera

I november 2016 fick Swedbank betala över 12 miljoner kronor i böter på grund av flera överträdelser av penningtvättslagstiftningen, efter en granskning av den lettiska finansinspektionen FKTK.

Företrädare för Swedbank i Lettland säger till journalistorganisationen Re:Baltica att banken efter detta kastat ut kunder som inte klarat en närmare granskning.

SVT har skickat informationen om bolagen som omnämns i artikeln till Swedbank. Banken vill inte kommentera uppgifterna.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Swedbank och penningtvätten – teckenspråk

Mer i ämnet