Talmannen besked: Vill pröva Stefan Löfven som statsminister

Uppdaterad
Publicerad

Talman Andreas Norlén meddelade vid en presskonferens på fredagen att han aviserar Stefan Löfven (S) som statsminister.

– Jag ser ett par alternativ, säger talmannen. Antingen ett nytt sonderingsuppdrag eller komma med en ny statsministernominiering.

Ett nytt sonderingsuppdrag skulle vara för vagt. Det behövs tempo och tydliga tidsgränser. Han nominerar därför Stefan Löfven (S)) som statsminsiterkandidat.

Regeringsbildningen – teckenspråk

Att själva nomineringen sker måndagen den 3 december innebär att Stefan Löfven får en extra helg på sig att föra diskussioner jämfört med Ulf Kristersson (M), som ju röstades ned i riksdagen.

Andras Norlén känner att stämningen i landet kräver att processen drivs framåt och att det händer något i regeringsfrågan.

Han vill inte spekulera i hur stor chansen är för Löfven att bli statsminister vid en omröstning. Han vill inte heller gå in på vilka synpunkter olika partiledare haft på hans beslut, men säger att de haft stor förståelse för det.

Det blir därmed den andra statsministeromröstningen i riksdagen. Om fyra omröstningar genomförs om en statsministerkandidat utan framgång hålls automatiskt ett extra val.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Regeringsbildningen – teckenspråk

Mer i ämnet