Foto: Scanpix

Teckenspråket bortglömt i statlig utredning

Uppdaterad
Publicerad

Teckenspråket har glömts bort när den statliga Litteraturutredningen ville ha ett sort ”Läslyft” för hela Sverige. Detta trots att det är jämställt med andra minoritetsspråk, det rapporterar Sveriges Radio P4 Örebro.

Det finns idag ingen skönlitteratur alls på teckenspråk, i form av filmat teckenspråk, och länsbibliotekarien Peter Alsbjer i Örebro är i sitt förslag till remissvar mycket kritisk mot remissen.
Han säger att ”det här är personer som missar stora delar av vårt svenska kulturarv. Strindberg är till exempel inte översatt till teckenspråk”. Alsbjer tycker att är jätteviktigt ur en demokratisk synvinkel, för om det ska vara ett läslyft för alla så ska man inte räkna bort teckenspråkiga.

Utredningen överraskade av kritiken
Men Sveriges Dövas riksförbund anser att de är bortglömda och kommer att kritisera utredningen i sin remiss. Det skriver Sveriges Radio P4 Örebro.
För ordföranden i litteraturutredningen, Tomas Lidman, kommer kritiken som en överraskning.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer