Statsepidemiolog Anders Tegnell Foto: SVT

Tegnell: ”En spridning i skolan är inte farlig”

Uppdaterad
Publicerad

Även i Sverige uppmanas vi nu till större försiktighet för att minska smittan av coronaviruset. Folkhälsomyndigheten kom på måndagen med rådet att alla som bor i Stockholmsområdet och kan jobba hemifrån också borde göra det. Dessutom bör äldre (över 70 år) undvika sociala kontakter så mycket som möjligt. Framförallt om de äldre och har en hjärt-kärlsjukdom eller lungsjukdom.

– Vi börjar se väldigt tydliga tecken på att det finns en spridning i Sverige, kanske framförallt i Stockholmsområdet, som inte är kopplade till resande och resenärer, alltså att vi har en egen spridning i landet. Och det gör att vi med hög sannolikhet är på väg in i en kurva där vi kommer att få se fler och fler fall i ökande takt just nu. Och då är det viktigt att man nu sätter in fler åtgärder, säger statsepidemiolog Anders Tegnell i Morgonstudion.

– Det är nu som man ser att den här typen av åtgärder kommer ha störst och bäst effekt.

Om skolbarn stannar hemma kommer det att få väldigt stora effekter, menar Tegnell.

– Inte minst på hälso- och sjukvården som kommer att bli av med väldigt mycket av sin personal. (vuxna som jobbar i sjukvården måste stanna hemma med sina barn om skolorna stängs) Det är en helt oacceptabel effekt, säger Tegnell.

– En spridning i skolan är inte farlig. Den här sjukdomen är inte farlig för barn. Det måste vi komma ihåg, säger Tegnell.

Här finns siffror på antalet personer som är smittade av coronaviruset i varje region i Sverige

Här är SVT:s direktrapportering om coronaviruset

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

coronaviruset teckenspråk

Mer i ämnet