Foto: SVT

Toppolitiker jämförde dövrörelsen med sekt

Publicerad

I en debatt i Barnplantornas Facebook-grupp kallade regionstyrelsens ordförande i Region Jönköping, Malin Wengholm (M), dövrörelsen för en sekt. Ett uttalande som har fått mycket kritik. Det skriver Jönköpings-Posten.

Det var i en debatt i Barnplantornas Facebook-grupp Wengholm uttalade sig om dövrörelsen, skriver tidningen. Barnplantorna är en intresseorganisation som arbetar för att stötta familjer vars barn har fått cochlea-implantat, ett hjälpmedel som ger hörselskadade och döva möjligheter att uppfatta ljud.

Men åsikterna går isär när det gäller cochlea-implantat. Dövrörelsen och Sveriges Dövas Riksförbund anser att implantat inte räcker utan vill att barn också ska erbjudas möjligheten till teckenspråk.

Teckenspråksvärlden

Satsning på CI skapade debatt

Debatten i fråga uppstod efter att Barnplantorna publicerat ett inlägg som handlar om att hälso- och sjukvårdsstyrelsen i Västra Götalandsregionen stödjer förslag om att utreda och vidta åtgärder för att satsa på behandling med cochleaimplantat, ett initiativ som förbundet välkomnar.

Flera döva reagerade på publiceringen, och efter en veckas infekterad debatt skrev Malin Wengholm: ”Jag måste säga att man blir beklämd när man läser denna tråd. För mig framstår dövrörelsen som en sekt. De föräldrar som på allvar bryr sig om sina barn bör hålla dem borta från alla typer av sekter.”

Häftiga reaktioner

Kommentaren har fått häftiga reaktioner. Sveriges Dövas Riksförbunds ordförande Åsa Henningsson säger i en publicering på förbundets Facebooksida att det är otäckt att en politiker på så hög position uttrycker sig så kränkande och nedlåtande mot dövrörelsen.

Regionrådet Carina Ödebrink (S) säger att Wengholm har uttryckt sig på ett ”djupt olyckligt och olämpligt” sätt, och att det i den position hon är i är viktigt att veta vilken roll man har.

Malin Wengholm har valt att inte svara på Jönköpings-Postens frågor, men skriver i ett mejl att hon står för den kritik som hon har framfört. Hon skriver också att hot har riktats mot henne och hennes familj, och att hon överväger om hon ska gå vidare med dem.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Teckenspråksvärlden

Mer i ämnet