Foto: TT

Tre åtalas för livesänd våldtäkt på Facebook

Uppdaterad
Publicerad

Två män åtalas för våldtäkt och en tredje för medhjälp till våldtäkt. Samtliga misstänkta är i 20-årsåldern. Våldtäkten begicks i Uppsala och ska ha filmats och lagts ut på Facebook, uppger Åklagarmyndigheten.

I dag löpte åtalsfristen ut, och åklagaren Pontus Melander väckte åtal.

Den misstänkta våldtäkten ska ha ägt rum i en lägenhet i mitten av januari. Den kom till polisens kännedom genom att vittnen ringde och slog larm om att övergreppet sändes live i en sluten grupp på Facebook. Polisen tog sig då platsen och avbröt övergreppet.

Enligt åtalet har först en av männen våldtagit kvinnan när hon var i en särskilt utsatt situation. Därefter gjorde en annan misstänkt samma sak. Den tredje mannen har enligt åtalet filmat händelserna med sin mobiltelefon.  

Materialet lades ut live eller ytterst kort tid efter händelsen på Facebook.

Flera personer som såg våldtäkten uppmanade den tredje mannen att ringa 112 eller försöka avstyra övergreppet.

I bevisningen finns flera vittnen som sett sändningen. Vidare har kvinnans skador dokumenterats av läkare. Filmen som kan vara hos Facebook saknas dock.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer