Trump avslutade möte med Demokraterna i vrede Foto: Chip Somodevilla/Getty Images/AFP

Trump avslutade möte med Demokraterna i vrede

Publicerad

USA:s president Donald Trumps stenhårda krav på att en mur ska byggas vid landets södra gräns mot Mexiko möter ingen förståelse från den politiska oppositionen i landet. Ett möte med oppositionen slutade med ett vredesutbrott.

På onsdagen höll Trump, representanthusets talman Nancy Pelosi och minoritetsledaren Chuck Schumer, båda Demokrater, ett möte i Vita huset för att bland annat diskutera Trumps krav på finansiering av muren i budgeten.

Men mötet blev kort. Donald Trump lämnade mötet efter att ha fått ett nej från Demokraterna.

Direkt efter att han lämnat mötet skrev Trump på Twitter:

”Nancy sade NEJ, jag sade adjö, adjö, ingenting annat fungerar”.

Chuck Shumer bekräftar att presidenten stegade ut från mötet.

– Återigen har vi sett ett vredesutbrott efter att han inte har fått som han vill, sade Schumer till journalister utanför Vita huset efter det korta mötet.

Presidenten har begärt 5,7 miljarder dollar, motsvarande 50 miljarder kronor, för att bygga sin utlovade gränsmur, en begäran som inte gått att få igenom i kongressen. Budgetbråket har lett till att delar av statsapparaten varit nedstängd sedan den 22 december.

Stängningen av delar av USA:s statsapparat

Visa

Nio av femton departement och dussintals myndigheter drabbas av nedstängningen den 22 december 2018, enligt nyhetsbyrån AP, bland annat Departementet för inrikes säkerhet (DHS), Transportdepartementet, Inrikesdepartementet, Utrikesdepartementet och Justititedepartementet.

Totalt 800 000 federala anställda påverkas, varav cirka 420 000 bedöms vara livsviktiga för driften och därmed fick jobba obetalt dagarna fram till jul. De andra 380 000 får stanna hemma utan lön, vilket gäller exempelvis i princip alla vid rymdmyndigheten Nasa.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer