USA:s president Donald Trump till vänster och tidigare FBI-chefenJames Comey till höger. Foto: TT

Trump sparkar FBI-chefen James Comey

Publicerad

USA:s president Donald Trump sparkar FBI-chefen James Comey, uppger Vita huset, enligt Reuters. Beslutet kommer efter att Trump diskuterat frågan med justitieminister Jeff Sessions.

-Presidenten har accepterat justitieministerns och vice justitieministerns rekommendation, säger Vita husets talesperson Sean Spicer.                                                   

Comey ledde den federala polisen, som bland annat utreder misstänkta kopplingar mellan Ryssland och personer inom Trumps presidentkampanj. FBI måste få en chef som återupprättar folkets förtroende för myndigheten, skriver Trump.

-Det är ingen hemlighet att Trump inte är förtjust i Comey, men även om man har haft en ansträngd relation är det ett väldigt stort steg att sparka en FBI-chef, säger SVT Nyheters USA-korrespondent Carina Bergfeldt.                                             

Enligt New York Times ska Comey ha fått reda på att han har blivit avskedad via massmedia. Han ska ha skrattat och trott att det var ett skämt. Nu inleds sökandet efter en ny FBI-chef.                                                                   

-Vi kommer att se många spekulationer de kommande dagarna om vem det blir, säger Carina Bergfeldt. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.