Foto: Alex Brandon/AP

Trump vägrar delta i riksrättsutredningen

Uppdaterad
Publicerad

Under tisdagskvällen meddelade Vita huset att man inte kommer att samarbeta med riksrättsutredningen mot landets president Donald Trump.

En av Vita husets advokater meddelade i ett brev till Demokraternas ledning i representanthuset att man inte kommer att samarbeta med utredningen, då de anser att utredningen är illegitim och icke-konstitutionell.

”Med tanke på att er förfrågan saknar varje form av legitim konstitutionell grund, något anspråk på rättvisa eller till och med grundläggande processkydd, kan den verkställande makten inte delta”, skriver advokaten i sitt brev, enligt nyhetsbyrån AP.

Brevet i sin helhet finns att läsa hos CNN.

”Kängurudomstol”

Kort efter beskedet svarade Demokraterna med att återigen kalla EU-ambassadören Gordon Sondland till att vittna i kongressen. Han skulle egentligen ha vittnat tidigare under tisdagskvällen men kom aldrig, eftersom han stoppades av Trumpadministrationen.

”Jag skulle gärna skicka ambassadör Sondland, en riktigt bra man och bra amerikan, till att vittna, men tyvärr skulle han vittna mot en totalt komprometterad kängurudomstol, där republikaners rättigheter har tagits ifrån dem, och där sanna fakta till allmänheten inte tillåts”, skriver Trump på Twitter.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.