Tuff arbetsmarknad för personer med funktionsnedsättning

Publicerad

Arbetsmarknaden är starkare än på många år och allt fler kommer i arbete. Men för personer med funktionsnedsättning sker inte samma positiva utveckling. Det visar en ny rapport från Arbetsförmedlingen och SCB.

Från 2013 har sysselsättningsgraden ökat i befolkningen, från 76 procent till 81 procent, medan andelen sysselsatta personer med funktionsnedsättning legat stilla på drygt 60 procent. I dag är andelen 62 procent, enligt rapporten.

– Tillväxten har varit väldigt stark i ett antal år nu, trots det ser vi ingen tydlig ökning vad gäller sysselsättningsnivån i gruppen funktionsnedsatta. Här finns en outnyttjad potential som vi måste bli bättre på att ta tillvara, säger Maria Kindahl, chef för avdelningen Rehabilitering till arbete på Arbetsförmedlingen.

Undersökningen visar också att 37 procent av dem med nedsatt arbetsförmåga upplever att de blivit utsatta för diskriminering de senaste fem åren.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Arbetsmarknad och funktionsnedsättning - teckenspråk

Mer i ämnet