Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Tuvas särskola får kritik av Skolinspektionen

Tuvas särskola får kritik av Skolinspektionen

Uppdaterad
Publicerad

Nioåriga Tuva Sillrén får inte det särskilda stöd hon behöver i särskolan i Mölndal. Istället går hennes utveckling bakåt, anser hennes föräldrar. Nu har Skolinspektionen gett skolan kritik för att ha tagit bort ämnen från Tuvas skoldag, rapporterar SVT Nyheter Väst.

Tuva har en intellektuell funktionsnedsättning och föräldrarna menar att dotterns utveckling går bakåt, eftersom inga andra barn på skplan kan teckenspråk och personalen bara kan enstaka tecken.

Skolinspektionen riktar nu kritik mot Katrinebergs grundsärskola i ett föreläggande, där de kräver att Mölndals kommun och rektorn ska se till att Tuva får det särskilda stöd som hon har rätt till.

”Anmärkningsvärt”

Tuva har tidigare fått rätt att skjuta upp skolstarten några timmar, på grund av medicinska behov. Men istället för att senarelägga hennes undervisning har skolan helt enkelt strukit ämnen från Tuvas schema.

Skolinspektionen tycker att det är är ”anmärkningsvärt” och ”påverkar elevens rätt till utbildning på ett menligt sätt”. De menar också att det är otydligt om Tuva lär sig tillräckligt med teckenspråk.

Rektorn vill inte uttala sig

Skolans rektor vill inte intervjuas av SVT Nyheter Väst, men skriver i ett mailsvar: ”Mot bakgrund av att det gäller en enskild elev och då det är ett pågående ärende hos Skolinspektionen så uttalar jag mig inte i ärendet.”

Skolan har dock som svar på kritiken lämnat en redovisning till Skolinspektionen med ett antal åtgärder. Men Tuvas föräldrar tycker åtgärderna är otillräckliga och försöker nu byta till Kannebäcksskolan i Frölunda.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Teckenspråksvärlden

Mer i ämnet