Foto: TT

Två av tre handlare i särskilt utsatta områden drabbade av brott

Uppdaterad
Publicerad

Två av tre företagare i 23 särskilt utsatta områden uppger att de har utsatts för något brott under det

senaste året. Totalt intervjuade SVT Nyheter 101 handlare.

En majoritet av företagarna i områden som polisen bedömer som särskilt utsatta har utsatts för brott under det senaste året, och var tredje handlare uppger till SVT att man utsatts för hot eller våld.                      

Trots detta uppger mer än var tredje utsatt handlare att man inte gjort en polisanmälan.

– Anmälan leder ingenstans. Bryr sig polisen inte om oss, eller har de för mycket att göra? undrar en butiksinnehavare.

Justitieminister Morgan Johansson (S) säger att detta är ett stort problem. Brott måste få påföljder.

– Vi har ökat polisnärvaron och kameraövervakningen kraftigt på en del av de här brottsutsatta platserna. Men man behöver naturligtvis göra ännu mer. När vi från och med i år ökar antalet poliser igen kommer vi att få möjlighet att  förstärka detta ytterligare.

Polisen har i dag 131 kamerapunkter, där en kamera kan ha flera linser i som bevakar olika riktningar. Fler kameror är på väg att installeras.

FLER KAMEROR PÅ VÄG

Regeringen lämnade nyligen ett förslag om en ny kamerabevakningslag till riksdagen att det ska bli möjligt för polismyndigheten och Säkerhetspolisen att sätta upp övervakningskameror utan tillstånd så länge det sker en kortare period än tre månader. I dag tillåts sådan övervakning utan tillstånd i en månad.

Det ska vara i samband med misstanke om grov brottslighet som terrorism, grov våldsbrottslighet och narkotikahandel.

Kommuner och landsting ska enligt lagförslaget lättare få tillstånd att sätta upp kameror vid samhällsbärande funktioner.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.