Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
I år är första gången som projekt kopplade till dövas historia beviljats bidrag. Foto: SVT

Två projekt som handlar om dövas historia har beviljats bidrag

Uppdaterad
Publicerad
Riksantikvarieämbetet fördelar 17 miljoner kronor i direkt projektstöd till lokala kulturarvsprojekt, en miljon mer än 2019. I år är första gången som projekt kopplade till dövas historia beviljats bidrag.

Bland de beviljade projekten finns nästan alla län representerade och även ämnesmässigt är bredden stor. I år har till exempel två projektansökningar beviljats som handlar om att lyfta fram dövas historia.

SDR har beviljats 600 000 kronor för projektet ”Dövas historia – en saknad länk i Sveriges kulturarv”. Projektet ska med hjälp av historie- och arkivintresserade som själva är döva ”samla och kartlägga för att bevara och utveckla dövas materiella och immateriella kulturhistoriska värden.” Projektet ska utmynna i en skötselplan för ett möjligt framtida digitalt dövmuseum. Sverige saknar ett sådant museum.

Föreningen Pär Aron Borgs vänner, får 272 000 kronor för en utställning i Västanvik, som ska skildra kulturarvet kopplat till dövas och hörselskadades historia. I utställningen kommer det att finnas föremål med koppling till dövas historia, men också ett upplevelserum där man ska kunna ”prova på” dövblindhet.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Teckenspråksvärlden

Mer i ämnet