Foto: Scanpix

UG: Barnfattigdom i Sverige överdrivs

Publicerad

De tre största barnrättsorganisationerna i Sverige, Bris, Majblomman och Rädda Barnen har kraftigt vinklat sina siffror om barnfattigdomen i Sverige, hävdar Uppdrag Granskning (UG).

Enligt Rädda Barnen finns det i Sverige en kvarts miljon fattiga barn. Men UG har funnit en annan bild.                                       

Rädda Barnens Sverigechef, Agneta Åhlund erkänner för UG att deras kampanj om att 240.000 barn inte kan äta sig mätta, ger en felaktig bild av barnfattigdomen i Sverige. Även Bris har presenterat tveksamma siffror. Bris undersökning om att svenska barn känner en liknande oro inför hur de ska få tag på mat som barnen i Mocambique, visade sig enligt Bris generalsekreterare vara baserad på endast fjorton personer.                                                          

Majblomman sade 2008 att 40 procent av alla barn som behövde glasögon inte hade råd med det. När siffran året därpå sjunkit till 11 procent sade man att siffran året innan varit 4 procent och inte 40 som man tidigare sagt.                                        

Uppdrag Granskning sänds ikväll på SVT 1 klockan 20.00 och det teckenspråkstolkade programmet sänds på SVT Play samma tid.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer