Foto: TT

Ungerska partiet Fidesz stängs av från arbete i EU-parlamentsgrupp

Uppdaterad
Publicerad

Efter en lång debatt beslutade på onsdagskvällen partigruppen EPP att ungerska Fidesz ska stängas av från gruppens arbete i Europaparlamentet.

Enligt de andra partierna, bland andra svenska Moderaterna och Kristdemokraterna, står Fidesz alldeles för långt ifrån EUs grundläggande värderingar. Fidesz, som är regeringsparti i Ungern, har kritiserats bland annat för att domstolars makt i Ungern har begränsats, utlandsregistrerade universitet förbjudits och att oberoende medier har lagts ned.

Krav på förändring

Fidesz, som är premiärminister Viktor Orbans parti, får nu krav på sig om förändring när det gäller rättsstaten, yttrandefrihet och värderingar.

Under avstängningen får Fidesz inte delta på EPP-möten, inte föreslå kandidater till olika poster och har heller ingen rösträtt i partigruppen.

– Partiet blir inte formellt uteslutet, men sätts i kylskåpet på obestämd tid, säger SVT:s EU-korrespondent Christoffer Wendick.

Både Moderaterna och Kristdemokraterna ser avstängningen som ett första steg till att Fidesz kommer att lämna EPP.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.