Foto: TT

USA säger upp Iranavtalet

Uppdaterad
Publicerad

USA säger upp kärnenergiavtalet med Iran och inför nya hårda sanktioner mot landet. Det meddelade president Donald Trump på tisdagskvällen.

Trump kallade överenskommelsen för katastrofal och menade att den aldrig borde ha gjorts.

– Om jag skulle låta detta avtal fortlöpa skulle det snart inledas en kärnvapenkapprustning i Mellanöstern, sade Trump inför ett pressuppbåd.

Enligt Trump ska USA införa de mest kraftfulla sanktioner som är möjliga mot Iran. Även länder som stöder Iran kan komma att drabbas av sanktioner.

IRANAVTALET

Iranavtalet, Joint Comprehensive Plan of Action (JCPOA), är ett avtal mellan Iran och en grupp länder bestående av de fem permanenta medlemmarna i FN:s säkerhetsråd (USA, Ryssland, Kina, Frankrike, Storbritannien) och Tyskland, samt EU. Det undertecknades i Wien 14 juli 2015 och syftar till att öka insynen i Irans kärnenergiprogram och förhindra landet att utveckla kärnvapen.

Avtalet innebar sanktionslättnader för regimen i Teheran i utbyte mot att landet reglerar sin utveckling av kärnenergiteknik. Var 90:e dag måste USA:s president försäkra kongressen om att Iran lever upp till sin del av avtalet  för att det ska fortsätta gälla.

Redan som presidentkandidat kallade Trump avtalet för det för ”det värsta” som någonsin skapats.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.