Till vänster sitter Fredrik Fries i ett kontor. Till höger en närbild på ett skolhäfte och en skolbok. I bakgrunden syns skolelever som sitter vid ett bord.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Varför vill inte utredaren Fredrik Fries att språkprovet ska genomföras tillsammans med en teckenspråkstolk? Se honom berätta i videoklippet. (Både teckenspråk och svenskt tal finns) Foto: SVT

Utredarens förslag: Döva och hörselskadade ska slippa språkprovet för nyanlända

Uppdaterad
Publicerad

Regeringen vill införa språkkrav för nyanlända 2027. Provet ska göras av de som söker permanent uppehållstillstånd (PUT).

Men utredarna vill att språkprovet bland annat ska innehålla hörförståelse – så hur blir det för döva och hörselskadade?

– Tanken med kunskapskravet är att det är att det ska främja integrationen och ett inkluderande samhälle, förklarar den särskilda utredaren Fredrik Fries som har tagit fram förslaget på hur provet kan utformas.

– Sen har man också velat att det svenska regelverket ska vara mer likt det som gäller i inom EU och våra närmaste grannländer. Där är det många av de andra länderna som redan har kunskapskrav, fortsätter han.

15 minuter på Teckenspråk

Hörförståelse lämpligare än skriftligt test

Att delprovet där kunskaperna i svenska testas ska innehålla hörförståelse är för att många har lättare att lära sig att förstå talad svenska än skriven svenska, enligt utredaren.

– Men det medför ju naturliga svårigheter för döva och personer med svår hörselnedsättning, konstaterar Fredrik Fries.

Eventuellt undantag även från samhällskunskapsprovet

Den andra delen av provet handlar om samhällskunskap, och där är inte utredningen lika tydlig kring om alla döva ska beviljas undantag.

Men i förslaget nämns att vissa döva behöver en längre process för att lära sig både språk och samhällskunskap om de inte hade ett välfungerande språk i hemlandet. Se mer om det i veckans avsnitt av 15 minuter på teckenspråk.

I videoklippet får du veta varför utredarna inte vill testa teckenspråkskunskaper, eller låta en teckenspråkstolk vara med vid provsituationen.

Se avsnitt 8 av programmet ”15 minuter på teckenspråk”:

Måndagen den 20 november 2023

Klockan 17:00 i SVT2 och på SVT Play:

https://www.svtplay.se/video/jvvVJZx/15-minuter-pa-teckensprak/sprakkrav-for-nyanlanda-dova?info=visa

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

15 minuter på Teckenspråk

Mer i ämnet