Foto: SVT

Utsatt stadsdel förlorar 36 miljoner kronor när elever byter skola

Uppdaterad
Publicerad

36 miljoner kronor. Så mycket pengar försvinner från Angered när elever väljer friskolor eller skolor i andra stadsdelar och kommuner.

Cirka 2 400 elever som bor i Angered studerar på friskolor eller i andra stadsdelar och kommuner, visar en kartläggning av Uppdrag granskning. Det innebär att en av tre Angeredselever i grundskolan väljer bort de egna kommunala skolorna.

De som lämnar är framförallt resursstarka elever, som ofta är mer studiemotiverade, har högre betyg, och har föräldrar med hög utbildningsnivå. Kvar blir eleverna med sämre förutsättningar att lyckas. Det berättar Uppdrag Granskning.

I Göteborg har varje elev minst cirka 80 000 kronor om året i elevpeng. Pengen följer med eleven oavsett vilken skola hen går på. Elever som bor i de utsatta stadsdelarna får mer. I Angered handlar det om 15 000 ytterligare  totalt omkring 95 000 kronor per elev och år.

Skolpengen var tänkta att användas särskilt i Angered. Nu förändrar Göteborgs stad skolpengen för att stoppa att pengarna förvinner från stadsdelen. Skolpengen kommer nu att vara mer individuellt anpassad, och bland annat ta hänsyn till socioekonomiska faktorer.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.