Utvisningsbeslut om Hadille upphävt

Publicerad

Tvååriga Hadille får stanna i Sverige. Migrationsdomstolen har upphävt beslutet om utvisning till Frankrike.

Utvisningen av Hadille till Frankrike skulle inte vara förenligt med principen om barnets hälsa. Domstolen menar istället att ansökan om utvisning borde ha prövats mot förhållandena i Algeriet. En sådan prövning har inte gjorts av migrationsverket och domstolen skickar tillbaka ärendet för en ny prövning.

Det är socialtjänsten som ska utreda vilka som är Hadilles biologiska föräldrar och en DNA-utredning har inletts. När det har fastställts vilka hennes biologiska föräldrar är ska det prövas om de biologiska föräldrarna kan ta hand om flickan.

I september avslöjades det att tvååriga Hadille hotades av utvisning till Frankrike. Hadille har sedan spädbarnsåldern inte haft någon kontakt med sin mamma som var fransk medborgare. Socialtjänsten har inte heller haft någon kontakt med mamman.

Flera medier, bland annat Sveriges Television, hittade mamman i Algeriet och i intervjuerna berättade hon om att hon ville återförenas med sin dotter.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer