”Valrörelsen ska vara tillgänglig för alla”

Publicerad

Partierna måste göra en uppryckning och prioritera väljare med funktionsnedsättning. Det skriver Lika Unika i en debattartikel på Altinget.se.

Ordföranden för Lika Unika och ordförandena i respektive medlemsförbund -  Förbundet Sveriges Dövblinda, Synskadades Riksförbund, Neuroförbundet, Hörselskadades Riksförbund, Rörelsehindrade Barn och Ungdomar och Sveriges Dövas Riksförbund – skriver att partierna måste göra en uppryckning och prioritera väljare med funktionsnedsättning.

De menar att demokrati måste få kosta och listar tre områden där partierna måste göra betydligt mer än än i tidigare val:

En tillgänglig demokrati – en valrörelse som inte utestänger

Vallokaler måste vara tillgängliga.. Politiska möten ska vara tillgängliga genom skrivtolk och teleslinga. Valdebatter ska direkttextas och teckenspråkstolkas, och valbroschyrer vara tillgängliga på punktskrift.

Lämna ingen utanför – glöm inte funktionshinderperspektivet

Funktionsnedsatta är en betydande grupp vars situation ska speglas i valrörelsen. Partierna måste ha svar på hur bristerna i samhället ska åtgärdas och formulera en politik för delaktighet och jämlikhet för alla.

Personer med funktionsnedsättning på valbara platser

Lika Unika vill se partier som verkligen ser mångfald i politiken som en styrka och som därför lyfter fram kandidater med egen funktionsnedsättning till de parlamentariska församlingarna och till de tiotusentals uppdrag i styrelser och nämnder som ska tillsättas direkt efter valet.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Teckenspråksvärlden

Mer i ämnet