Foto: TT

Vårdvalet och vårdgarantin får kritik

Publicerad

Vårdvalet och vårdgarantin har gjort det svårare att uppfylla vårdens principer om likvärdig vård för alla och att de svårast sjuka ska prioriteras. Det har Riksrevisionen kommit fram till i en granskning av hur reformern om vårdval och vårdgaranti påverkat primärvården.

Enligt granskningen har reformerna förbättrat kontaktmöjligheterna med vården och gett fler vårdcentraler. Men det är främst patienter som är inte allvarligt sjuka och har högre socioekonomisk status som gynnats.

Riksrevisionen tycker att det är allvarligt att prioriteringarna mer görs efter patienternas efterfrågan och inte efter vem som är i störst behov av vård. Detta är inte i enlighet med vårdens principer om likvärdig vård för alla och att de svårast sjuka ska prioriteras, enligt Riksrevisionen.

Riksrevisionen inledde sin granskning i våras av vårdvalsreformen från 2010.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.