Världens rikaste har blivit rikare

Publicerad

Världens allra rikaste blir allt rikare samtidigt som de fattiga blir fattigare. Det framgår av hjälporganisationen Oxfams årliga rapport som gavs ut under måndagen.

Världens 2 000 dollarmiljardärer tjänade förra året 23 miljarder kronor om dagen. Detta samtidigt som de 3,8 miljarder människor som utgör världens fattiga hälft såg sina tillgångar minska med fyra miljarder kronor om dagen.

De som drabbas hårdast av ojämlikheten är kvinnor och flickor, konstaterar Oxfam.

Enligt Oxfam förvärrrar många regeringar ojämlikheten genom att underfinansiera sjukvård och utbildning samt genom att inte kräva tillräckliga skatter från företag och de rikaste individerna. Bristen på åtgärder mot skatteflykt lyfts också fram.

Extrem fattigdom minskar

Enligt Oxfam finns dock ljuspunkter. Den extrema fattigdomen har minskat väldigt mycket de senaste decennierna och det är en otrolig framgång. Ojämlikheten mellan länder har också minskat, den ojämlikhet som ökar är den inom länderna, enligt Oxfam.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer