Foto: Västerås stift

Västerås stift inför stödtelefon även för döva

Uppdaterad
Publicerad

5 maj startar Västerås stift en telefonlinje som ska ge stöd under coronapandemin, oavsett om man är hörande eller döv, det rapporterar Sveriges Radio P4 Västmanland.

Satsningen är en del av krissamarbetet mellan Västerås stift, Länsstyrelsen och Region Västmanland. Döva kan ringa samma nummer och få samma stöd som hörande. Samtal sker via bildtelefon som bemannas av teckenspråkig personal i Svenska kyrkan, i första hand präster.

”I orostider vill vi alla ha samtal på det språket som är vårt förstaspråk och för döva är ju det teckenspråk”, säger Åsa Grönberg, stiftskonsulent i Västerås stift.

Teckenspråksvärlden

Omfattar även Dalarna

Telefonlinjen kommer att vara öppen tre förmiddagar i veckan och omfattar även Dalarna. Man jobbar också på att utöka det till att gälla hela landet.

Stödtelefonen ska utvärderas efter två månader, men just att döva kan ringa ser Västerås stift redan att man vill fortsätta med.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Teckenspråksvärlden

Mer i ämnet