Noshörning dödad på zoo i Frankrike

Uppdaterad
Publicerad

Tjuvjägare bröt sig natten till tisdagen in på ett zoo i Frankrike och sköt ihjäl en vit noshörning och sågade sedan av hornen. Attacken är sannolikt den första mot en noshörning i fångenskap i Europa.

Inkräktarna på Thoiry zoo nära Paris var skoningslösa. Den fyraårige noshörningshanen Vince sköts med tre kulor i huvudet och hornen sågades av.

Vince var en vit noshörning, eller trubbnoshörning. Arten har varit nära utrotning, inte minst på grund av utbredd tjuvjakt. Enligt beskyddargruppen Save the rhino finns i dag cirka 20 000 individer av vit noshörning, majoriteten i Sydafrika.

Högt värde på svarta marknaden

Ett horn från noshörning har ett högt värde på svarta marknaden. Ett kilo noshörningshorn bedömdes 2015 vara värt ungefär en halv miljon kronor. Efterfrågan är stor i Kina och Vietnam där horn är eftertraktat för traditionell medicin samt som lust- och potensmedel.

Dådet är sannolikt det första mot en noshörning i fångenskap i Europa.

Trots att parken har övervakningskameror och fem anställda boende på området upptäcktes inte intrånget.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.