Foto: Karol Zub

Vitpälsade vesslor kan dö ut till följd av klimatförändringarna

Uppdaterad
Publicerad

Klimatförändringar gör livet tufft för den vita vesslan. Färre dagar med snö gör att de inte kan kamouflera sig och blir då ett enkelt byte för rovdjur, visar en ny studie.

Klimatförändringar gör livet tufft för den vita vesslan. Färre dagar med snö gör att de inte kan kamouflera sig och blir då ett enkelt byte för rovdjur, visar en ny studie.

Klimatförändringarna gör att djur med vit päls kan bli extra utsatta när snön smälter. Ett djur som drabbats är vesselarten Mustela nivalis. Den har två underarter  en med brun päls och en med vit. Mellan år 1997 och 2007 har forskare fångat och registrerat 95 vesslor med vit päls och 23 med brun päls i en skog i Polen.

Under den här tiden har dagar med snö på marken minskat från 80 dagar per år till 40 dagar. Forskarna upptäckte att de vita vesslorna minskade i samma takt som dagar med snö minskade.

Foto: Karol Zub

Forskarnas slutsats är att minskningen av vita vesslor beror på att de inte lyckas kamouflera sig i den gröna skogen när snön smälter och blir ett enkelt byte för rovdjur som rävar, vargar och fåglar.

I Sverige har forskare observerat att den vita vesslan minskar, men datamängden är inte tillräckligt stor ännu. Historiskt har den vita vesslan levt norr om norrlandsgränsen på vintern.

– Men om klimatet blir betydlig varmare så är det möjligt att de vita vesslorna kommer att försvinna från stora delar av Norrland, säger Henrik Thurfjell, forskare vid Sveriges lantbruksuniversitet och konsulent vid Artdatabanken.

Studien publicerades i Scientific reports.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.