WHO: Omikron innebär ”väldigt hög” global risk

Uppdaterad
Publicerad

Omikronvarianten kommer troligen att sprida sig internationellt , vilket innebär en ”väldigt hög” global risk då smittoppar kan få ”allvarliga konsekvenser” i vissa områden, uppger Världshälsoorganisationen WHO, enligt Reuters.

WHO uppmanar nu sina 194 medlemsländer att påskynda vaccinationen av ”utsatta grupper”, såsom vårdpersonal och äldre, samt se till att planer finns på plats för upprätthållandet av nödvändiga hälsotjänste

– Omikron har ett aldrig tidigare skådat antal spikmutationer, varav några är oroande på grund av deras potentiella inverkan på pandemins utveckling. Den övergripande globala risken relaterad till den nya varianten omikron bedöms som mycket hög, sade WHO, enligt Reuters.

Det är fortfarande oklart om varianten är mer smittsam än andra och om den orsakar allvarligare sjukdomstillstånd. Ännu har inga dödsfall orsakade av omikron-varianten bekräftats.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset – Teckenspråk

Mer i ämnet