Foto: Scanpix

Ytterligare register hos Skånepolisen

Uppdaterad
Publicerad

Ytterligare ett register – den här gången med 997 personer varav de flesta med romska namn – finns hos Skånepolisen. Även här är många barn, 106 av dem under tio år, skriver Dagens Nyheter.

Efter måndagens avslöjande om ett sökbart olagligt register över mer än 4.000 romer förnekade Skånepolisen kännedom om att det skulle finnas fler sådana listor.

DN skriver också att polisen i Skåne 1998 medgav för Sydsvenskan att det fanns ett register över ”zigenare”, som man uttryckte det på den tiden.

Reinfeldt vill se förändringar

Statsminister Fredrik Reinfeldt (M) understryker att etnisk registrering inte är tillåten i svensk lag. -Det är bra att polischefer nu anmäler sig själva och att rikspolischefen har varit mycket tydlig.

Han sa också att man hoppas på förändring och att man gör rätt efter det här. Han vill inte dra slutsatsen att register över romer vittnar om en särskild kultur hos polisen, skriver TT.

Polisen har, efter avslöjandet om registret, anmält sig själv och överåklagare vid riksenheten för polismål har inlett en förundersökning om misstänkt brott mot personuppgiftslagen (PUL).

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Polisen kartlägger romer Teckenspråk

Mer i ämnet