Foto: Per Leandersson/SVT

Nytt material kan minska antalet tandfyllningar

Uppdaterad
Publicerad

I framtiden kan antalet svenskar som behöver gå till tandläkaren för att laga trasiga tandfyllningar minska rejält.

Forskare vid Kungliga tekniska högskolan, KTH, har nämligen tagit fram en ny form av härdplast som de menar är betydligt bättre än det tandfyllnadsmaterial som används i dag.

En tandlagning är något som många svenskar genomlidit. Bara under 2017 gjordes över 1,5 miljoner. Orsaken, till en början, är ofta hål i tanden, men på grund av brister i det konventionella fyllnadsmaterialet behöver lagningen oftast göras om.

– Det här materialet stelnar inte hundra procent. Den delen som inte stelnar orsakar en krympning i materialet, vilket ger en spricka som kan orsaka karies. Ett annat problem är att det är giftigt innan det är härdat och att det är känsligt för fukt, säger tandläkaren Akke Kumlien.

Ny typ av härdplats

Men i framtiden kan den här typen av problem vara ett minne blott. Vid kungliga tekniska högskolan, KTH, har nämligen en grupp forskare utvecklat en ny form av härdplast, som de menar är mycket bättre än dagens fyllnadsmaterial 

– Fördelarna med det här materialet är att det inte är giftigt eftersom det inte innehåller akrylater och att det binder mycket bättre, säger Michael Malchoch, professor i fiber- och polymerteknologi på KTH.

Enligt Michael Malchoch har det nya materialet en bindningsstyrka som är 160 procent högre än det som används i dag.

– Det betyder att man får färre tandfyllnadslossningar och det är ju bra för det innebär ju att man inte behöver besöka tandläkaren så ofta.

Men vet ni verkligen hur det håller på sikt redan i dag?

– Nej, i dag vet vi inte så mycket om det. Det enda vi vet är att materialets mekaniska egenskaper matchar dagens kommersiella tandfyllnadsmedel väldigt bra. Skillnaden är att vi har mycket bättre inbindning, som sagt, och att allt härdar, säger han.  

Testas i klinisk miljö

Nästa steg nu, menar Michael Malchoch, är att börja samarbeta med tandläkare. En av dem som är intresserade är Akke Kumlien.

– Givet de egenskaper som tillskrivs materialet, finns det enorma möjligheter. Sen måste det naturligtvis testas och se om det håller hela vägen i den kliniska vardagen också, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.