Detta väntas hända de närmaste dagarna för Donald Trump. Foto: TT/AP

Ödesvecka för Trump – detta väntas hända närmaste dagarna

Uppdaterad
Publicerad

För USA:s avgående president Donald Trump riskerar de närmaste dagarna att bli svettiga. Den 20 januari efterträds han av Joe Biden, men mycket kan hända innan dess – när demokraterna nu gör allt för att fälla honom.

Måndag:

Demokraterna i kongressens representanthus kommer att försöka rösta igenom en resolution med uppmaning till vicepresident Michael Pence att tillämpa det 25:e tillägget i konstitutionen som ger honom rätt att avsätta en president som inte klarar av att sköta sitt jobb.

I resolutionen anklagas Trump för att ha utövat påtryckningar på delstatliga tjänstemän att ändra resultatet i presidentvalet och göra honom själv till segrare. Samt för att ha uppviglat sina anhängare att marschera mot Capitolium.

Tisdag:

Om republikanerna i kongressen inte självmant accepterar ovanstående kommer representanthuset, enligt talmannen Nancy Pelosi, hålla en formell omröstning om saken. Den kommer med all sannolikhet gå igenom, eftersom demokraterna har en majoritet med 222 ledamöter mot 211. Omröstningen skulle sätta ytterligare tryck på vicepresidenten, men underhuset kan inte tvinga honom att agera.

Enligt källor har Trump och Pence inte längre någon kontakt sedan vicepresidenten avvisat Trumps begäran att Pence skulle stoppa kongressen från att godkänna Biden. Det anses ändå osäkert om sprickan dem emellan är så stor att Pence skulle tillämpa det 25:e tillägget och avsätta sin chef.

Onsdag/torsdag:

Om Pence avböjer eller inte svarar inom 24 timmar, pekar allt mot en sak: Demokraterna kommer att inleda en process för att få Trump ställd inför riksrätt. Orsaken är hans agerande före, i samband med och efter att hans anhängare attackerade kongressen. Han skulle i så fall bli den förste amerikanska presidenten i historien att ställas inför riksrätt två gånger.

En debatt om riksrättsåtal skulle kunna hållas redan på onsdag eller torsdag denna vecka. Om fler än hälften av det demokratstyrda representanthusets 435 ledamöter godkänner anklagelserna så går processen vidare till senaten, där republikanerna har majoritet i ytterligare någon vecka.

Därefter:

Väl i senaten äger ett slags rättegång rum som avgör huruvida presidenten är skyldig till anklagelserna och därmed ska avsättas. Ledamöterna i senaten agerar jury och det krävs att två tredjedelar (67 av 100 ledamöter) röstar för ett fällande. Demokraterna skulle i så fall behöva stöd från minst 17 republikaner i den tillträdande senaten, vilket bedöms som osannolikt.

Dessutom drar senatens arbete inte igång förrän den 19 januari. Att den då skulle skynda sig att avsätta en president på dennes sista dag vid makten anses inte särskilt troligt. Däremot kan processen tänkas fortsätta även efter att Trump har lämnat presidentposten. Skulle han fällas innebär det bland annat att han inte får ställa upp i fler presidentval.

Något straff utmäts inte för en president som fälls i en riksrättsprocess. Däremot skulle vederbörande kunna åtalas i en vanlig domstol för de brott som riksrättsåtalet gällde, men det blir en annan process.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.