SVT Nyheters ansvariga utgivare Charlotta Friborg. Foto: SVT

Om EU-valet och Peter Lundgren

Uppdaterad
Publicerad

EU-valet är nu bara några dagar bort och SVT Nyheter har sedan flera veckor en bred bevakning både online och i tv. Våra utfrågningar av partiernas toppkandidater är klara. Valkompassen fyller en viktig funktion för publiken att hitta det parti som mest liknar de egna åsikterna och värderingarna.

All vår journalistik finns samlad så att den finns tillgänglig enkelt för publiken på svt.se och på SVT Play. Allt detta för att publiken ska få så mångsidig och relevant journalistik som möjligt.  

Nyhetsbloggen

Vår roll är att ge publiken bästa möjliga förutsättningar att vara välinformerade genom relevant journalistik. Vi vet sedan tidigare att publiken anser att SVT är den informationskälla som har högst förtroende vid allmänna val.

EU-valrörelsen ansågs länge vara alltför ljummen. De senaste dagarna har temperaturen skruvats upp och ingen som tar del av SVT Nyheter online eller i tv kan missa att vi har en bred bevakning. En uppmärksammad nyhet, som vi också fått frågor om, är Sverigedemokraternas toppkandidat Peter Lundgrens uppträdande mot en partikamrat under en fest för ett år sedan. Berättelsen om vad som hänt är tydlig. Han har erkänt att han tog på kvinnan på ett sätt som hon inte önskade och att han höll fast henne.

Är det rimligt att berätta om denna händelse? Så här har vi resonerat på SVT Nyheter: När en högt uppsatt politiker som ber om förnyat förtroende av väljarna erkänner ett klandervärt beteende är det av oavvisligt allmänintresse. Att kvinnan i det här fallet anser att det för hennes del är utagerat gör inte att nyhetsvärdet försvinner. Att Peter Lundgren dessutom valde att ställa in viktiga debatter och utfrågningar i flera olika medier ökade relevansen av publiceringen ytterligare.

Men en diskussion som jag tycker att vi på SVT Nyheter, precis som andra nyhetsredaktioner, har skäl att fundera över är hur mycket uppmärksamhet vi ska ge åt det faktum att Peter Lundgren nu har polisanmälts för händelsen. Det är självklart en nyhet, men här är det viktigt att redaktionellt göra tydligt att det är en lång väg mellan polisanmälan och en eventuellt fällande dom.

Det här är en av många publicistiska diskussioner som vi ständigt för på SVT Nyheter. Att hårt granska folkvalda företrädare är en självklarhet. Att öppet redovisa våra publicistiska överväganden är lika självklart för mig och oss på SVT Nyheter.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Nyhetsbloggen

Mer i ämnet