Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Bilden är ett montage och är från en tidigare debatt i år i riksdagen. Till vänster syns Mikael Damberg, Socialdemokraterna och till höger Johan Forsell från Moderaterna. Foto: Claudio Bresciani / TT

Oppositionens föreslår nya åtgärder mot utvisningsdömda imamer

Publicerad
Centerpartiet, Moderaterna och Sverigedemokraterna la under fredagens extrainsatta debatt i riksdagen, fram nya förslag om de utvisningsdömda imamerna. Men inrikesminister Mikael Damberg (S) var skeptisk.
– Jag tycker att en del partier spelar lite teater, säger Damberg.

Under fredagen hölls en debatt, som Moderaterna initierat, om hur man ska kunna verkställa utvisning av personer som utgör säkerhetshot.

Debatten kommer efter att sex imamer som av Säpo klassas som ett hot mot rikets säkerhet, dömts till utvisning. Men som senare stoppades i domstol på grund av situationen i deras hemländer.

Oppositionen vill se förändringar

Centerpartiets förslag går ut på att de som bryter mot anmälningsplikten ska hamna i förvar. Moderaterna vill ge mer pengar till Säkerhetspolisen för att punktbevaka imamerna och Sverigedemokraterna ser hellre att man portar imamerna från att vistas i moskéer.

Damberg kritisk till förslagen

Mikael Damberg ansåg att Centerns förslag var ”ett konstruktivt inlägg i debatten”, men upplevde samtidigt att inget parti kom med några nya idéer.

– Jag tycker att en del partier spelar lite teater eftersom de inte kommer med några förslag som kan förändra situationen för de här personerna som inte kan sitta kvar i förvar, säger Damberg.

Gällande SD:s förslag om att porta imamer från moskéer tror inrikesministern att det kommer bli svårt att genomföra i praktiken.

– Det var ett förslag som har svårt att leva upp till svensk grundlag och jag vet inte riktigt hur de har tänkt att det ska leva upp till internationella konventioner, säger Damberg.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer