Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Restaurangägaren Atilla Dagdelen är lättad över beskedet att ÖBO efterskänker två månadshyror. Men det betyder inte att han kan andas ut ännu. Hör mer i videoklippet. Foto: Peter Comstedt /SVT

Örebrobostäder efterskänker hyror till drabbade företag

Uppdaterad
Publicerad
För april och maj behöver vissa av de kommersiella hyresgästerna hos det kommunala bostadsbolaget Öbo inte betala någon hyra. Beslutet har fattats med anledning av att näringsidkare plötsligt tappat många av sina kunder.
– Man blir glad och lycklig av det, säger Atilla Dagdelen som driver en restaurang i en av Öbo:s lokaler.

Det är med anledning av coronavirusets spridning som bolaget bestämt efterskänka två månadshyror för vissa av de som hyr kommersiella lokaler.

– Det gäller inte alla företag, utan vi har gjort en bedömning. Vi har resonerat tillsammans med City Örebro, som i sin tur har diskuterat med Visita och Svensk handel. Vi har gjort ett försök att välja de som vi anser är hårdast drabbade i det här läget, säger Carl Johan Baatz, uthyrnings- och förhandlingschef på Öbo.

Lättad hyresgäst

En av hyresgästerna är Atilla Dagdelen som driver en restaurang i en av Öbo:s lokaler. Han fick beskedet på torsdagsmorgonen.

– Man blir bara glad och lycklig av det just nu, för vi känner att vi har börjat tappa, säger han.

Han har senaste tiden, samtidigt som han planerat om personalens schema fått söka efter andra möjligheter för att kunna fortsätta bedriva verksamheten och behålla sin personal. Ett arbete som fortsätter.

– Det handlar om att se hur vi kan minska, samtidigt som vi ser hur vi ska nå ut till kunder via olika appar och utkörningstjänster som vi är kopplade till, men även om vi själva skall erbjuda utkörning, säger Atilla. 

Två månader till att börja med

Öbo har tagit efter andra, liknande exempel och konstaterat att det främst är restauranger, caféer och butiker med inriktning mot sällanköpshandel som drabbats. Men för närvarande är det inte aktuellt med efterskänkt hyra tills vidare.

– Vi gjorde bedömningen två månadshyror. Sen får vi helt enkelt följa läget, säger Carl Johan Baatz.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Coronaviruset i Örebro län

Mer i ämnet