Foto: CARL DE SOUZA/AFP/TT
Debattinlägg

”Oron kan leda Brasilien tillbaka till auktoritärismen”

Publicerad

”I en kontext av extremt missnöje mot politiker rent generellt samt en stor oro med brottslighet och våld bland brasilianare blir Bolsonaro ett övertygande alternativ för en betydlig stor andel väljare”, skriver Paola Sartoretto.

Om debattören

Paola Sartoretto
Forskare vid Latinamerikainstitutet, Stockholms universitet

Åsikterna i inlägget är debattörens egna.

För trettio år sedan, 1988, signerades den första brasilianska konstitutionen efter diktaturen. Konstitutionen skrevs av folkvalda riksdagsledamöter och garanterade brasilianares många demokratiska rättigheter som inte var självklara under militärdiktaturen.

År 2018 riskerar en kandidat som flörtar med auktoritära styrningsformer att bli vald som president i Brasilien.

Före detta kapten Jair Bolsonaro fick 46 procent av rösterna i valets första omgång den 7 oktober. Mer än tvåan, Arbetarnas parti (PT) Fernando Haddad, och trean, Demokratiska arbetarpartiet (PDT) Ciro Gomes, tillsammans.

Innan han blev kandidat var Bolsonaro riksdagsledamot, sedan 1991. För några år sedan började han få uppmärksamhet för sina uttalande där han kritiserar både regering och oppositionspartier för inte ta itu med korruption och brottslighet.

Enligt honom är strängare straff, flera poliser på gatorna, militärisering av civilpolisen samt flera militärskolor lösningar till brottsligheten och våldet som drabbar Brasilien.

Han hävdar också att han aldrig har tagit emot mutor eller varit inblandad i Brasiliens korruptionsskandalerna. Medierna i Brasilien rapporterar däremot att han har ökat sina tillgångar exponentiellt under sin tid som politiker.

Även med en lågbudgetkampanj och lite tid för TV-propaganda (som hittills har varit en avgörande faktor i brasilianska val) lyckades Bolsonaro få stort stöd hos väljarna. Dessutom har han, till följd av komplikationer efter att ha blivit knivhuggen under kampanjen, endast deltagit i en valdebatt.

Han har däremot låtit sig bli intervjuad i TV-kanalen TV Rekord vars ägare, den evangeliske biskopen Edir Macedo, uttryckt sitt stöd för kandidaten. Intervjun sändes samtidigt som den sista debatten.

I en kontext av extremt missnöje mot politiker rent generellt samt en stor oro med brottslighet och våld bland brasilianare blir Bolsonaro ett övertygande alternativ för en betydlig stor andel väljare.

Som svar till kampanjen #elenão, inte han, startad av kvinnor i hela landet mot Bolsonaros kandidatur svarar många av hans anhängare: om inte han, vem då? Många anser att en auktoritär president kan få ordning i kaoset som har tagit över landet, även på demokratins bekostnad.

En annan faktor som förklarar stödet som hans kandidatur har uppnått är det flitiga användandet av sociala nätverk, framförallt WhatsApp, som till stor del används för att sprida desinformation om Bolsonaros motståndare.

Brasilien har 120 miljoner WhatsApp-användare i månaden och Bolsonaros väljare är bland de som konsumerar mest nyheter och information genom WhatsApp-grupper.

Detta skapar en slags stålbubbla, då det är mycket svårare att cirkulera olika åsikter eller motsägelsefull information i en WhatsApp-grupp där medlemmarna delar samma åsikter.

Under valets andra omgång den 28 oktober kommer en stor och djup strid i Brasilien att utkristalliseras.

Det politiska och sociala klimatet kommer att vara mycket laddat under de nästkommande veckorna. Det återstår att se om misstron och missnöjet med politikerna, och med Arbetarnas parti, kan leda till att en anti-demokratisk och auktoritär politiker blir vald till president.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Om SVT Opinion

Debattinlägget ovan är från SVT Opinion. Innehållet är debattörens egen uppfattning – inte SVT:s.