Foto: SVT

Pappor har vårdnad även om de dödat mamman

Uppdaterad
Publicerad

Över 120 barn har sedan år 2000 varit med om att pappan har dödat deras mamma och i fyra fall av tio har pappan fortfarande vårdnaden. Det visar en granskning som Aftonbladet gjort. Nu får myndigheterna kritik:

– Samhället måste vara tydligare, snabbare och kraftfullare, säger Anna Norlén på Rädda Barnen.

Sedan år 2000 har 126 barn förlorat sin mamma efter att pappan dödat sin fru eller sambo. En stor tragedi, inte bara för kvinnorna som mist livet, utan även för deras barn som i praktiken då förlorar båda sina föräldrar, visar Aftonbladets kartläggning.

– De här barnen är oerhört påfrestade av mordet som de oftast är de enda vittnena till, säger Anna Norlén, psykolog på Rädda Barnen, säger till SVT Nyheter.

”Krävs snabbare åtgärder”

Hon anser att det måste ske mycket snabbare åtgärder för barnen, exempelvis genom en särskilt förordnad vårdnadshavare eller via LVU, lagen om vård av unga.

Av de 126 barn som förlorade sina mammor var hälften hemma när mamman dödades. I 33 fall såg barnen mordet och i många fall, fyra fall av tio, är pappan fortfarande vårdnandshavare till barnet.

– Det blir då krångligt att besluta om barnets skolgång och fritidsaktiviteter, men också vilken kontakt barnet ska ha med en pappa som barnet kanske är väldigt rädd för och inte vill ha kontakt med. Samhället måste vara tydligare, snabbare och kraftfullare i att bevaka barnets intressen, säger Anna Norlén till SVT Nyheter.

Aftonbladets kartläggning visar också flera exempel där pappan kunnat styra barnens liv från fängelset. Till exempel genom att bråka om valet av familjehem, skolbyten, göra det svårare att söka vård och ta ut medicin eller vägra skriva på passansökan.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.