Kärnan i Missing peoples verksamhet är att hjälpa till i sökandet efter försvunna personer. Foto: Johan Nilsson/TT

Missing people varnar för bedrägeri i organisationens namn

Uppdaterad
Publicerad

Flera företag säger sig ha blivit uppringda av säljare som utger sig för att ringa från Missing people. Men i själva verket är det någon annan som har använt sig av den ideella organisationens namn – utan deras vetskap.

– Det känns bedrövligt, säger Magnus Idebro, ordförande i Missing people.

I ett inlägg på Facebook uppmanas nu företagare som misstänker att de blivit lurade att höra av sig till Missing people. Magnus Idebro vet i dagsläget inte hur omfattande problemet är, men han menar att det rör sig om ett flertal företag som ska ha erbjudits att köpa någon typ av företagspaket. Paketen har ingenting med Missing people att göra

– Vi säljer egna sponsorpaket till företag där man bland annat får tillstånd att använda vår logga, men hur just dessa paket har sålts in vet jag inte. Många företagare har trott att de stöttat Missing people och tyckt att det är märkligt att det kommer en faktura från annat håll, säger Magnus Idebro och fortsätter.                                                                                                                      

– Missing people har en fantastisk verksamhet, att utnyttja vårt namn i andra syften känns bedrövligt och skittråkigt.

Uppmanar: Bestrid fakturan

Missing people har ett så kallat 90-konto, som ska säkerställa att de pengar man får in används till rätt saker. Organisationen rekommenderar företag att undvika organisationer som saknar ett sådant konto. Dessutom uppmanas de att bestrida fakturorna.

Har inte anmält

I nuläget har Missing people inte gått vidare med någon anmälan till polisen. Magnus Idebro menar att det just nu är i ett för tidigt skede, och att man först vill gå till botten med vad det är som har hänt.

Men skulle inte en anmälan ändå skicka någon form av signal till oseriösa säljare?

– Det får vi återkomma till när vi har rotat i det lite mer. Det är klart att om det som har hänt är brottsligt så kommer en anmälan att göras, säger Magnus Idebro.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.