Foto: TT/SVT

Oljefläckar kan vara spår efter försvunna planet

Uppdaterad
Publicerad

Nu kan man ha hittat de första spåren efter det försvunna passagerarplanet och de 239 saknade personerna. Två oljebälten har siktats i vattnen mellan Vietnam och Malaysia. Samtidigt kommer uppgifter att två passagerare kan ha rest med falst pass.

En italiensk medborgare och en österrikare som befarades ha omkommit när det malaysiska flygplanet försvann har visat sig vara vid liv. Anledningen till att de först befarades ha mist livet var att deras pass tidigare hade stulits.

Luigi Maraldi, 37, var på semester i Thailand och ringde genast hem till Italien när han såg på nyheterna att en italienare med hans namn ska ha befunnit sig ombord på olycksplanet. Maraldis pass ska ha stulits i augusti i Malaysia förra året, skriver AFP.

Malaysiskt plan försvann

Malaysia Airlines ska också ha tagit kontakt med Österrikes UD för att berätta att namnet på en österrikisk medborgare fanns med på passagerarlistan.

– Vi försökte ta kontakt med personens som passet tillhörde. Det visade sig att den personen befann sig i Österrike och mådde bra. Hans pass hade stulits 2012 i samband med en Thailandsresa, säger UD-talesmannen Martin Weiss till AFP.

Oljebälten upptäckta

Samtidigt har under dagen stora oljefläckar upptäckts på havytan i det område där planet antas ha kraschat.

Oljebältena ligger nära området där planet försvann i går, och kan vara det första tecknet på att planet har kraschat.

Bältena, som vardera är omkring 15-20 kilometer långa och 500 meter från varandra, har siktats av räddningsplan, säger den vietnamesiska arméns biträdande stabschef Vo Van Tuan till statliga medier enligt AFP.

– Vi är inte säkra på vad dessa två oljebälten kommer från så vi har skickat vietnamesiska fartyg till området, sade Tuan.´

Det är inte bekräftat att oljan kommer från det saknade planet, men i ett uttalande säger Vietnams regeringen att mängden olja motsvarar vad som skulle kunna komma från två bränsletankar på ett sådant plan, rapporterar AP.

Flera fartyg och plan från Kina, Filippinerna, Vietnam, Singapore och Malaysia söker efter spår från den befarade olyckan. Även USA:s marin ska ha skickat plan till Sydkinesiska sjön.

Någon nödsignal från planet hade inte registrerats, vilket skulle kunna tyda på att det som orsakat den befarade olyckan skett plötsligt.

239 personer saknas

Planet, en Boeing 777-200, lyfte från Malaysias huvudstad Kuala Lumpur på fredagen 19.40, svensk tid och skulle ha landat i Peking 23.30, men flygledningen tappade kontakten med planet en dryg timme efter start.

Ombord befann sig 227 passagerare och tolv besättningsmän. Två av dem ska ha varit spädbarn. Passagerarna hade 14 nationaliteter, och 153 av passagerarna var kinesiska medborgare. I Peking har anhöriga till passagerarna hänvisats till ett hotell nära Pekings flygplats i väntan på mer information.

Det fanns inga svenska medborgare ombord på planet, säger en talesman på flygbolagets presscenter till TT.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Malaysiskt plan försvann

Mer i ämnet