Foto: PIROSCHKA VAN DE WOUW/TT

Polisen om isolerad familj i Nederländerna: Hölls inte mot sin vilja

Publicerad

Den isolerade familjen i nederländska Ruinerwold tros inte ha hållits instängd mot sin vilja, uppger nu polisen till tyska Focus.
– Det verkar inte som om de sex personerna hölls i fångenskap, säger polisens talesperson Gretje Hartstra.

Det råder fortfarande stora oklarheter kring den familj som, under många år, tycks ha levt isolerade på en lantgård i nederländska Ruinerwold. Under onsdagen greps en 58-årig man med österrikiskt ursprung av polis, misstänkt för att ha hållit familjen instängd mot deras vilja.

Men nu backar polisen kring de ursprungliga uppgifterna.

– Det verkar inte som om de sex personerna hölls i fångenskap, säger polisens talesperson Gretje Hartstra, till tyska Focus.  

Polisen vet däremot inte varför familjen, som består av fem syskon i åldrarna 16-25 samt deras far, under många år levde isolerade från omvärlden. Polisen vill inte heller bekräfta uppgifter om att de ska ha tillhört en sekt, som den österrikiska tidningen Krone tidigare rapporterat om.

Oklart om de kunnat röra sig fritt

Historien nystades upp efter att en 25-årig man – den äldste sonen i syskonskaran – i söndags kväll dök upp på en pub i samhället Ruinerwold. Han uppgav då för barägaren att han tillsammans med övriga familjemedlemmar i flera år hållits instängda i ett hemligt utrymme på en gård.

Polis larmades och när man besökte gården fann man mannens syskon och ytterligare två män, varav en uppgavs vara syskonens far.

Enligt medieuppgifter var han sängliggande efter en stroke, men polisen vill ännu inte bekräfta vare sig faderskapet eller hans eventuella sjukdomstillstånd.

Den andra mannen, en 58-åring med österrikiskt ursprung som i nederländsk media benämns som ”Josef B”, greps av polis och anhölls senare misstänkt för människorov och vållande till kroppsskada. Enligt tidningen Algemeen Dagblad rör det sig om en snickare med verkstad i den närbelägna staden Meppel som har stått som hyresgäst på lantgården.

Enligt nyhetsbyrån Reuters ska 58-åringen ställas inför en domare någon gång under torsdagen. Det är ännu oklart hur de nya uppgifterna påverkar frihetsberövandet.

”Satt i samma rum”

Ytterligare ett frågetecken handlar om huruvida familjen levt i en mindre yta i lantgården eller om de har rört sig fritt i huset och på gården.

– När vi kom till huset i söndags satt de alla tillsammans i samma rum. Men vi vet ännu inte om det är där de har levt under alla dessa år, säger polisens talesperson Gretje Hartstra.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer