Polisen varnar för tjuvarnas snabba metod för att komma över bankkort och plånböcker. Arkivbild. Foto: Izabelle Nordfjell/TT

Polisens varning: Så stjäl semesterligorna dina pengar

Uppdaterad
Publicerad

En taktik som grundar sig på exakthet och tempo – det är tjuvarnas metod för att komma över bankkort och plånböcker.

– Stöldligorna är väldigt skickliga, säger kriminalkommissarie Jan Olsson på polisens nationella it-bedrägericenter.

Europeiska stödligor som verkar i Stockholm och andra svenska städer blir allt vanligare, och under sommaren tar många av dem chansen. Med snabb förflyttning runt om i Sverige och precision slår de till.

Varför är just sommaren en tid på året där tjuvarna är mer aktiva?

– Det är en årstid med mycket folk i rörelse och många turister som besöker våra städer. De är skickliga på att se över din axel när du slår in din pinkod, och därefter stjäl de ditt kort för att kunna tömma ditt konto på bankomat. Det värdesätter stöldligorna högre än att exempelvis stjäla dina uppgifter digitalt.

Stöldligorna är skickliga och under sommaren slår de till över hela Sverige, och bankomater är ett vanligt mål, menar kriminalkommissarie Jan Olsson. Foto: Martina Holmberg/SVT

Många inblandade

Samtidigt menar Jan Olsson att stöldligorna inte ändrat sina metoder, utan har effektiviserat en redan fungerande.

– De frågar ofta efter vägen när du sitter vid en uteservering, och lägger en karta över bordet samtidigt som de länsar det. Eller så uppehålls du vid en bankomat samtidigt som de knappar in din kod och tar ut pengar. På våra övervakningsfilmer ser vi att det ofta är upp till fem-sex stycken som deltar.

Hur påverkar deras metod ert operativa arbete?

– Vi försöker fokusera på att snabbt få ut övervakningsfilmer för att kunna jämföra bilder. Men det är inte lätt – Sverige är stort, busen är många och poliserna är få. När vi väl får ut filmerna är ligorna ofta redan i en annan stad eller ett annat land, säger Jan Olsson.

Enligt polisen ska man vara medveten om riskerna, vara uppmärksam samt se till att hålla sina värdesaker under uppsikt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.