Polismannen Arnaud Beltrame, som hyllas som hjälte efter terrordådet i sydfranska Trèbes, har dött av sina skador. Foto: AP/TT

Hyllades som hjälte efter terrordådet – avled i natt

Uppdaterad
Publicerad

Polisen Arnaud Beltrame förhandlade med den misstänkte terroristen och gick frivilligt med på att tas som gisslan i utbyte mot en kvinna. Nu har Beltrame dött av sina skador – och hyllas som en hjälte.

På fredagen ägde flera attacker och ett gisslandrama rum i sydfranska Trèbes. Gärningsmannen, den 25-årige Redouane Lakdim, kapade först en bil i Carcassonne och i samband med det dödade han en passagerare och skadade bilföraren.

Därefter ska Lakdim ha följt efter flera poliser som han öppnade eld mot. Efter det tog han sig till stormarknaden i Trèbes där han tog gisslan.

Attentat i södra Frankrike 2018

Då ska polismannen Arnaud Beltrame frivilligt ha låtit sig tas som gisslan i utbyte mot att en kvinna som befann sig på stormarknaden, och som sedan släpptes fri.

Beltrame skadades senare allvarligt i insatsen och under natten mot lördagen avled han av sina skador på sjukhus, rapporterar BBC.

Polisen hyllas som hjälte

Frankrikes inrikesminister Gérard Collomb prisar polisen för hans mod på Twitter och kallar det en ”hjälteinsats”.

”Arnaud Beltrame har lämnat oss. Han dog för sitt land. Frankrike kommer aldrig att glömma hans hjälteinsats, hans mod, och hans uppoffring.”

Vid midnatt mot lördagen släcktes Eiffeltornet i Paris för att hedra offren för dådet, och en tyst minut hölls på arenan Stade de France före fotbollsmatchen mellan Frankrike och Colombia.

”Arnaud Beltrame har lämnat oss. Han dog för faderlandet. Frankrike kommer aldrig glömma hans heroiska insats, hans mod och uppoffring”, skriver Frankrikes inrikesminister Gérard Collomb på Twitter.

Flera attacker ägde rum

Fyra personer, inklusive polismannen, dog och 16 personer skadades i attacken mot stormarknaden som utreds som ett islamistiskt terrordåd. Även den misstänkte terroristen Redouane Lakdim dödades när polisen stormade stormarknaden på fredagen.

Lakdim ska ha krävt att Salah Abdeslam, den terrorist som misstänks för att ligga bakom attackerna i Paris då 130 människor dödades 2015, skulle släppas fri.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Attentat i södra Frankrike 2018

Mer i ämnet