Så stöttar polska medier Prideparaden

Uppdaterad
Publicerad

Det är inte lika självklart med HBTQ-rättigheter i konservativa Polen. När prideparaden skulle gå på lördagen fick de därför hjälp av medierna – i en oväntad kampanj där bokstäver försvann från artiklar och rubriker.

Attackerna mot HBTQ-rörelsen från ledande politiker har varit flera i Polen på senare år.

I presidentvalet förra sommaren sade president Andrzej Duda att främjandet av HBTQ-rättigheter är en ideologi som är mer destruktiv än kommunism. I ett tal beskrev han hur hans föräldrar hade kämpat mot kommunismen i Östeuropa i 40 år. Och att de inte hade gjort det för att ”en ny ideologi som är ännu mer destruktiv ska dyka upp”.

Duda blev återvald som president. Och när Pride nu ska firas i landet, ett år senare, har landets oberoende medier gått ut för att stödja paraden.

Under lördagen försvann plötsligt bokstäverna L, G, B och T ur rubriker och loggor på nyhetssajterna. LGBT är den polska motsvarigheten till HBTQ, alltså homosexuellla, bisexuella, trans- och queerpersoner.

Enligt medierna själva är det ett symboliskt sätt att visa hur ofullständigt och defekt Polen skulle vara utan hbtq-gemenskapen.

Se hur medierna agerade till stöd för Pride i videon här ovanför.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.