Foto: KustbevakningenVisa alla (2)
Visa alla (2)

Poseidon kommer hem till Göteborg

Uppdaterad
Publicerad

Efter att ha tjänstgjort i Medelhavet sedan den första juni, återkommer i dag Kustbevakningens fartyg Poseidon till Göteborg. Under perioden har över femtusen flyktingar räddats från en trolig drunkningsdöd.

På knappt sjödugliga båtar försöker flyktingar från Afrika och Mellanöstern ta sig till Europa för att få ett bättre liv. Under den livsfarliga seglatsen hamnar många i sjönöd, och drygt 2.500 människor beräknas ha drunknat bara i år.

EU:s myndighet för yttre gränsskydd Frontex startade i slutet av 2014 därför Operation Triton under ledning av Italien. Triton ersatte Operation Mare Nostrum som helt finansierades av just Italien, medan Triton är finansierat av EU.

Över 5000 har räddats

Den första juni skickade Sverige Kustbevakningens skepp Poseidon till Medelhavet för att under sommaren hjälpa till i Operation Triton. Enligt Kustbevakningens siffror har totalt har 5295 personer räddats och 53 omkomna har tagits omhand och förts till hamn i Italien.

– Jag är oerhört stolt över de insatser Kustbevakningen gör i Medelhavet. Den svenska Kustbevakningen har hittills räddat nästan 5 000 människor på flykt över Medelhavet, sade inrikesminister Anders Ygeman (S) till regeringens hemsida efter att ha besökt Poseidon i början av augusti.

Poseidon kommer hem

Den sista augusti avslutades Poseidons engagemang på Medelhavet, och i dag klockan 11 kommer skeppet tillbaka till Sverige och Göteborg.

Kustbevakningen kommer mellan den 1 oktober till 19 december att ha en patrullbåt med besättning i vattnen mellan Grekland och Turkiet. Uppdraget är att stärka det grekiska gränsskyddet och förhindra att människor dör till sjöss.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

#flykt

Mer i ämnet