Stefan Åsberg och Niclas Berglund i Aleppo. Foto: SVT

Prisregn över utrikesredaktionen

Uppdaterad
Publicerad

I dag är det en stor dag, en högtidlig dag. För i dag föräras nämligen SVT:s reporter Stefan Åsberg och fotograf Niclas Berglund Nils Horner-priset för god utrikesjournalistik.

Ett fint pris instiftat till minne av en viktig journalistisk gärning, något att med rätta vara stolt över. Så det må vara tillåtet att yvas en aning och ta tillfället i akt att summera utmärkelser som utrikesredaktionen har tilldelats under året.

Nyhetsbloggen

Vi lever i dramatiska tider. Det svänger snabbt i världen just nu. SVT:s utrikesmedarbetare har mycket att berätta om, massor att förklara och försöka sätta i ett större sammanhang. Just därför känns det extra roligt när deras insatser inte bara uppmärksammas utan också belönas.

Nils Horner-priset går till journalister som arbetar i Horners anda, radioreportern som mördades under ett uppdrag i Afghanistan 2014.

”För att de med inlevelse och medkänsla låter oss se de konsekvenser krig och konflikter får för civilbefolkningen”. Så lyder motiveringen när Stefan Åsberg och Niclas Berglund i dag tar emot priset i samband med en ceremoni på Journalisthögskolan i Göteborg.

Det här har blivit Stefan Åsbergs och Niclas Berglunds signum under snart tre år tillsammans som SVT:s mellanösternteam – att skildra stora skeenden genom möten på plats, med empati och respekt för den lilla människan.

Niclas Berglund plockade också tidigare i år hem vinsten i tävlingen Årets bild i kategorin multimedia med en motivering i samma stil. Han fick priset för sitt och Stefan Åsbergs reportage om en familjeåterförening i spåren av IS härjningar i den irakiska staden Mosul. Motiveringen löd bland annat så här: ”Djupt berörande och välgjort nyhetsreportage som mänskliggör siffror och statistik i ett krigsdrabbat område”.

Också Carina Bergfeldt, SVT:s USA-korrespondent, har belönats med utmärkelser. I april blev hon utnämnd till hedersdoktor av Umeå universitet. Här var det Carina Bergfeldts pedagogiska förmåga som belönades, att hon ”på ett föredömligt och till synes enkelt sätt beskriver både svåra och komplexa samhällsfenomen”.

Nyligen tog också Carina Bergfeldt emot ett pris som föräras svenskar med koppling till USA, nämligen det amerikanska priset Outstanding Achievement Award – ett pris som föräras svenskar som gjort en enastående prestation och ”brought honor and attention to Swedish-America”.

Det är även roligt att notera att journalistik om delar av världen som sällan står allra högst i fokus också uppmärksammas ibland. Reporter Lena Scherman och fotograf Linda Hörngren blev nominerade till Röda Korsets journalistpris för sin episod av Korrespondenterna om nödhjälpen till Sydsudan. För att hjälpen skulle nå fram, gällde det att först bygga en väg.

Och i vardagen – utan något pris, men ändå – uppskattas vårt utrikesmaterial av andra europeiska TV-bolag inom ramen för EBU-samarbetet och återutsänds flitigt i Europa. Till exempel sändes Johan Ripås reportage om vattenbristen i Johannesburg 59 gånger av 12 andra TV-kanaler.

Jag konstaterar att det är maj månad och att utrikesåret bara har börjat. Och det finns ett väldigt stort engagemang hos utrikesredaktionens medarbetare för att fortsätta skildra och förklara det som sker i vår omvärld.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Nyhetsbloggen

Mer i ämnet