Eva Hamilton: Borgar för ett starkt SVT

Uppdaterad
Publicerad

Regeringen föreslår att SVT, SR och UR även i fortsättningen ska finansieras med licenspengar. Samtidigt ska det utredas så att bolagen inte blir för bra på det som de kommersiella aktörerna gör.

I regeringens Public Service-proposition läggs som väntat det tidigare förslaget om att införa en skattefinansierad Public Service på hyllan. SR, SVT och UR ska istället, precis som tidigare, finansieras med licenspengar. Även sändningstillståndet blir kvar i sin nuvarande form.

– Övergripande är det här en proposition som borgar för att SVT, SR och UR kommer att vara fortsatt starka och oberoende Public Service-bolag, säger SVT:s VD Eva Hamilton.

Programmen får inte bli ”marknadsstörande”

Public Service-bolagens program ska däremot i framtiden utredas så att de inte blir ”marknadsstörande” för de kommersiella aktörerna. I praktiken kan det betyda att man helt enkelt inte får bli rejält framgångsrika på ett område där kommersiella aktörer verkar. Det här gillas förstås inte av Public Service-bolagen.

– Om framförallt SR och SVT ska börja korrigera sina program utifrån vad de kommersiella bolagen erbjuder, då blir det en väldigt svajig tur, och så fort man kommer med något väldigt bra inom exempelvis barnprogrammen, då skulle SVT:s Barnkanalen vara tvungen att backa tillbaka, för att inte störa, säger Eva Hamilton.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer