Ramberg: ”Man skulle inte häkta en svensk person för en vanlig misshandel”

Uppdaterad
Publicerad

Häktningen av den världsberömda artisten ASAP Rocky, som misstänks för misshandel i Stockholm, fortsätter att väcka stor internationell uppståndelse. I morgon ska åklagaren ta ställning till om ASAP ska åtalas, omhäktas eller försättas på fri fot.

Söndagen den 30 juni hamnade ASAP Rocky och hans entourage i bråk med två yngre män i Stockholm. Mobilfilmer från händelsen har spridits på nätet och granskats och tolkats av hans fans. Kraven blir allt mer högljudda för att sätta press på Sverige att släppa honom fri.

Menar att det inte är förvånade att han häktats

Gripandet av artisten har på allvar väckt liv i debatten om de svenska häktningsreglerna. Anne Ramberg, Advokatsamfundets generalsekreterare, säger att en svensk som misstänkt för samma brott sannolikt inte skulle häktats.

Hon säger samtidigt att det inte är förvånande att ASAP Rocky blivit häktad, eftersom han sitter häktad av flyktskäl.

Ställde in Europaturné

ASAP Rocky tvingades ställa in delar av sin Europaturné och har sannolikt förlorat mer än de flesta på att sitta häktad, men han kan komma att kräva ersättning för sin förlorade inkomst.

– Förutsatt att han sitter oskyldigt häktad, så kan han vända sig till justitiekanslerna för ersättning, säger Anne Ramberg.

Men kan det här handla om miljoner?

– Ja, det tror jag är lite förhoppningsfullt att tro att man kan få ut. Det tror jag inte, fortsätter hon.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

ASAP Rocky

Mer i ämnet