Låten ”Love Story” som publicerades under Yasins artistprofil tillhörde egentligen den ryska artisten Yas1n. Foto: Foto: Di Key Music Russia/TT

Yasin blandades ihop med den ryska artisten Yas1n på Spotify

Uppdaterad
Publicerad

I dagarna dök en ny låt upp på Yasins Spotifysida. Lyssnare kunde emellertid snabbt identifiera att rösten i låten inte alls lät som Yasins och att sången var på ryska. Till saken hör att rapparen Yasin sitter häktad och är åtalad för stämpling till människorov.

Låten ”Love story” som felaktigt hamnade på Yasins artistprofil framförs egentligen av den ryska artisten Yas1n. Misstaget upptäcktes under i går förmiddag och är nu åtgärdat.

– När vi upptäcker eller blir informerade om felaktigheter så agerar vi. Den här uppladdningen har nu korrigerats, säger en talesperson för Spotify till SVT.

Enligt Spotify har de skivbolag och musikdistributörer som man samarbetar med ett eget ansvar för låtpubliceringarna. Men det är inte första gången en låt släpps av ett misstag. Under 2019 hade skivbolaget Sony Music råkat publicera ett Melodifestivalen-bidrag på musiktjänsten. Enligt bolaget själva berodde det på ett tekniskt fel, något som Spotify menar är ovanligt.

Råkade tagga fel artist

SVT har varit i kontakt med Spotify och frågat om anledningen till varför den ryska artistens Yas1ns låt publicerades under den svenska artistens Spotify-profil. Felet berodde helt enkelt på ett slarvfel. När Yas1ns team laddade upp hans musik, råkade teamet tagga fel artistnamn i systemet. Istället för Yas1n, taggades den svenske rapparen Yasin.

Spotifys distributörer, som laddar upp innehåll på plattformen, godkänner och säkerhetsställer att deras material inte bryter mot innehållspolicyn. I det här fallet kan materialet ha brutit mot policyn.

Hur Spotify väljer att gå vidare med ärendet är inte helt klart.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.