Såhär såg Skattestyrelsen i Köpenhamn ut efter explosionen i augusti 2019.

Rättegång mot skåningar för misstänkt terrordåd i Köpenhamn

Uppdaterad
Publicerad

Två unga män från Skåne erkänner att de körde över till Köpenhamn i samband med bombdådet mot Danmarks skattestyrelse i fjol. Men de förnekar all skuld, medan åklagarsidan menar att det handlar om terrorism.

När rättegången inleddes på måndagen presenterade åklagare Andreas Christensen bland annat mobildata som visar att svenskarna, 23 och 24 år gamla, korsade Öresundsbron en halvtimme före explosionen den 6 augusti i fjol. De färdades i en varubil som, enligt åklagaren, innehöll bomben.

En halvtimme efter smällen vid Skat-kontoret på Østerbro körde de två männen tillbaka till Sverige. Båda är från Skåne.

Förnekar brott

De båda männen erkänner att de gjort resan till Köpenhamn och att de parkerade bilen nära explosionsplatsen. Men de hävdar att de inte hade med dådet att göra.

I Köpenhamn parkerade 23-åringen bilen och satt kvar medan 24-åringen lämnade fordonet. Men om detta var för att placera ut laddningen svarar den yngre mannen i rätten:

– Det vet jag inte. Jag var ju inte med.

Åklagare vill se långa straff

– Vår uppfattning är att bombsprängningen omfattas av en konvention från 1997, som heter konventionen för bekämpning av terrorbombningar, säger Andreas Christensen.

Åklagaren utesluter inte att fler personer var inblandade i dådet, men de båda männen är de enda som utpekats hittills. Ingen skadades i explosionen, men den materiella förödelsen blev stor.

Domen i Københavns Byret väntas den 7 juli.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.