Foto: TT

Rysare i skandalskakat nyval i Makedonien

Uppdaterad
Publicerad

Det konservativa partiet VMRO DPMNE har, med ungefär hälften av rösterna räknade, tagit ledningen i söndagens parlamentsval i Makedonien.

När klockan passerade midnatt mot måndag stod det klart. Inte vem som segrar i det makedonska paralmentsvalet, men att det skulle bli en riktig nagelbitare i väntan på ett klartresultat.

Med 85 procent av rösterna räknade hade båda sidor utropat sig till segrare. Regerande, konservativa VMRO DPMNE, som länge ledde med ett par procentenheter under rösträkningen, ska ha fått ihop tillräckligt med röster för 51 av de 123 platserna i paralmentet.

– Vi vann igen. I kväll, i dag den 11 december, tionde segern i rad, sade en mångårig medarbetare till tidigare premiärminister Nikola Gruevski till anhängare vid partiets huvudkontor.

Minimal ledning för socialdemokrater

Den socialdemokratiska oppositionen SDSM har å sin sida enligt räkningen hittills ha tagit hem 52 platser, uppger landets valmyndighet för Reuters.

– Vi är vinnarna! Vi har en plats mer, vi väntar på de slutgiltiga resultaten ... men trenden är klart till vår fördel, sade partiledaren Zoran Zaev till jublande folkmassor.

Två tredjedelar har röstat

Av de omkring 1,8 miljoner röstberättigade makedonierna ska omkring 67 procent ha tagit sig till valurnorna, vilket är ovanligt högt för ett parlamentsval i landet.

Enligt Reuters ska resultatet hittills också visa på framgångar för SDSM i de större städerna, medan VMRO DPMNE fått ett större stöd ute på mindre orter.

Anhängare till båda partier har tagit sig ut på gator i olika städer för att fira sina framgångar.

Korruptionsanklagelser mot regeringen

Söndagens val hålls i kölvattnet av nära två år av korruptionsanklagelser mot regeringspartiet VMRO DPMNE, och stundtals våldsamma demonstrationer i landet. Den sittande regering anklagas av opposition för bland annat avlyssning, valfusk, påverkan av medier och att ha mörkat mordet på en demonstrant.

Detta nyval utlystes redan för ett och ett halvt år sedan, men det är först nu, efter två tidigare inställda försök, som ett ordentligt parlamentsval har kunnat hållas. I opinionsundersökningarna inför valet har VMRO DPMNE stadigt sett ut att samla störst stöd.

Ett slugiltigt valresultat väntas först under måndagen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.