Integrations- och migrationsminister Anders Ygeman och justitie- och inrikesminister Morgan Johansson. Foto: Ali Lorestani/TT

Regeringen: Återvändandet ska öka med 50 procent

Uppdaterad
Publicerad

Regeringen vill att återvändandet ska öka med 50 procent nästa år jämfört med förra året. I faktiska tal innebär det att gå från ungefär 6000 till 9000 genomförda utvisningar. Det beskedet gav migrations- och integrationsminister Anders Ygeman på en pressträff på onsdagen.

Regeringen vill också utreda polisens och Migrationsverkets befogenheter att kunna vidta tvångsåtgärder.

Polisen och Migrationsverket har det huvudsakliga ansvaret för att genomföra utvisningarna. Migrationsverket för dem som sker på frivillig basis, polisen för dem som sker med tvång.

I samband med målet om att öka antalet återvändanden med 50 procent nästa år jämfört med 2021 vill regeringen se över myndigheternas befogenheter att kunna vidta tvångsåtgärder för att fler utvisningar ska kunna verkställas.

Sedan 2014 fram tills idag har drygt 96 000 personer som fått utvisningsbeslut återvänt till sina hemländer. Över hela perioden har ungefär en fjärdedel utvisats med tvång. Det senaste året har tvångsmässiga utresor ökat till omkring hälften, ungefär 2 700 personer.

– Bakgrunden till förskjutningen är att återvändandet minskat kraftigt under pandemin. Det har varit svårt att genomföra utvisningar med tvång, men också att genomföra utvisningar av personer som vill återvända frivilligt, på grund av flygproblem och restriktioner, säger Anders Ygeman.

Då många länder ställer krav på att återvändande personer ska vara covidtestade har personer som ska utvisas kunnat vägra genom att vägra provtagning, då svensk lagstiftning inte tillåter att testa någon mot dess vilja.

Förslag om tvingande åtgärder

Därför kommer regeringen i en kommande återvändandeutredning föreslå att man vid samhällsfarliga sjukdomar ska kunna tvinga personer att testa sig. Utredningen ska också se över vilka tvångsmöjligheter som framförallt polisen och säkerhetspolisen ska ha för att kontrollera identitet i ökad utsträckning.

– Det handlar om att kunna eftersöka, omhänderta och genomsöka mobiltelefoner och andra digitala medier, säger inrikesminister Morgan Johansson.

Även Migrationsverkets befogenheter att kunna kontrollera identitet och ursprung ska ses över. Det handlar exempelvis om kunna ta sig in i telefoner, genom att tvinga någon att låsa upp med hjälp av fingeravtryck eller ansiktsigenkänning.

Utredningen ska bli klar 31 oktober 2023.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.